Ügyfélszolgálat: +36-20/982-9168

A csocsóasztal fajtái és játékstratégiák

2016-02-04 15:15:00


Korábban már volt szó a csocsó keletkezéséről, így olvasóink már megismerkedhettek egy kicsit a játék történelmével, most azonban a csocsóasztalok fajtáiról és a játékstratégiák alapjairól fogunk írni.

A csocsóasztalnak számos fajtája létezik a világon. Ez egy ilyen elterjedt játék esetében pedig teljesen normális. A Nemzetközi Csocsó Szövetség (ITSF) versenyein a francia Bonzini, az amerikai Tornado, az olasz Roberto-Sport, a német Tecball és a belga Eurosoccer asztalok használata jellemző.

A különböző asztalokon a játékosok különböző stílusban, különféle technikákat alkalmazva játszanak. A kapust tekintve egyes asztalok elég jelentős különbségeket mutatnak. Léteznek olyan csocsók, név szerint az amerikai Tornado asztalok, melyeken a kapus rúdon nem csak a kapus kap helyet, hanem mellette mindkét oldalon még 1-1 játékos. Még egy fontos különbségként az átforduló vagy nem átforduló kapust említhetjük, valamint a bábuk anyagát. Manapság a legtöbb csocsóbábu műanyagból, fából, esetleg fémből készül.

Ami a csocsóasztalok szinteltérését illeti, találkozhatunk olyan asztallal, amelynél egyáltalán nincs szinteltérés, de olyannal is, amelynél ez 1 foknál sokkal nagyobb (ilyenek például a kínai gyerekeknek készült csocsók). A pályalap a középpálya felé, valamint oldalirányba is lejthet.

A kevésbé komoly asztaloknál a pályalapot hajlítják meg, míg a profibb csocsóknál a pálya azokon a területeken lejt, ahol a bábuk nem érik el a labdát. Ennek célja a golyó mozgásának megkönnyítése, hogy a játék ne akadjon el. A csocsóbajnokságokon ezt a szinteltérést a játék módjától függően határozzák meg.

A játék stratégiai szempontból is eltéréseket mutathat. Például ha egy fős „csapatok” játszanak egymás ellen, képtelenség a játékosoknak egyszerre mind a 4 sort irányítani.

Egyesek bal kezüket mindig a kapus soránál tartják, esetleg a védelmet irányítják, míg jobb kezükkel a másik 3 sort mozgatják. A legvakmerőbbek azonban inkább támadó pozícióba helyezkednek.

Te milyen játékos vagy? Inkább védekező vagy támadó? Válaszd ki nálunk csocsóasztalod, mely leginkább alkalmazkodik játékstílusodhoz! Ha maradt kérdésed, készséggel állunk rendelkezésedre.