Ügyfélszolgálat: +36-20/982-9168

A dart tábla anyaga, és egyéb minőségi különbségek

2015-12-11 18:14:41


Manapság számos szabadidős játékot ismerünk. Egyesek szívesen kártyáznak, mások csocsóznak, megint mások pedig a darts szerelmesei.

De mi is a különbség dart tábla és dart tábla között? Milyen minőségi különbségeket kell figyelembe vennünk a vásárláskor? Miért jó az egyik és miért jó a másik? Természetesen, mint más esetekben, ez alkalommal is a személyes igényektől függ, hogy melyik lesz a jó választás.

Ebben a bejegyzésben mesélünk a dart táblákról, hogy amikor eljön a pillanat, a különböző szempontokat szem előtt tartva éppen azt kapd, amire vágysz.

A darts egy angol játék, mely feltalálása óta sokat fejlődött. Manapság például már két szakágát is megkülönböztetjük: ismerjük a steel dartsot és a soft dartsot.

A steel darts táblája szizálkenderből, vagy papírból préselési eljárással készül. A papír tábla olcsó, csak gyerekeknek való pár alkalomra, amíg eldöntik, hogy akarják-e ezt a játékot komolyabban csinálni. A szizál táblák között is van különbség, a jobb fajták, mint Pl. a Blade4 kenyai szizálból készülnek, egyes kínai kenderből készült gyengébb táblákkal ellentétben.

A steel szakág számít a hagyományos játéknak, mely során a játékos acélból készült dobónyíllal céloz. A két irány közötti minőségbeli különbségeket tekintve megemlíthetjük még azt is, hogy a steel darts során alkalmazott dobónyilak átlagosan 20-25 grammosak. Ugyanígy lehet találkozni 30 grammos súly fölötti dobónyíllal is, viszont ez rendkívül ritka.

Ahhoz, hogy egyéb különbségekre világíthassunk rá a steel és a soft darts táblák között, elengedhetetlen, hogy a másik táblatípusról is ejtsünk pár szót.

A soft darts játékosok elektronikus, műanyagból készült táblára céloznak műanyag dobónyilakkal. Ezen nyilak súlya eltérő lehet, de a legtöbbször maximum 16 grammosak, természetesen ezt az adott tábla típusa is befolyásolja.

És itt felmerül a kérdés tehát: mikor válasszak steel és mikor soft darts táblát?

A soft darts esetében egyszerűbben nyomon követhető a játék állása, hiszen a tábla kijelzője mindig mutatja az aktuális eredményt. Minél drágább a tábla, annál

látványosabb a kijelző, több játékos eredményét láthatjuk egyszerre. A kijelző is látványosabb és kevésbé sérülékeny a magasabb kategriában.

Ugyanakkor azt sem téveszthetjük szem elől, hogy a soft darts tábla mondhatni magába húzza a nyilat, a nyilak mindig merőlegesen állnak.

Ezzel szemben a steel dartsban könnyebben tudunk tanulni a hibáinkból, a nyilaink nem olyan egyformán állnak a táblában, hanem akár ferdén vagy lefelé lógva, ahogy dobtuk őket.