A dobónyilakról- anyag és ár

2015-09-10 13:55:51


Te tudtad, hogy a steel darts és a soft darts dobónyilai valójában ugyanabból az anyagból készülnek? Miben különböznek mégis? Hegyükben, súlyukban és árukban. A dartsnyilak teste 3 féle anyagból készülhet. Ismerünk réztestű, acél  valamint volfrám-nikkel ötvözetű nyilakat.

A réztestű nyilak elsősorban kezdőknek ajánlhatók, a következők miatt.

-Előnyük, hogy olcsók!  Amíg nem tudja egy játékos, hogy milyen súlyú, vastagságú, recézésű nyíl lesz a legjobb neki, addig érdemes több félét kipróbálnia. Ezeket később, amikor már komolyabb nyílra váltunk, érdemes eltenni "vendégnyílnak". Ha olyan jön hozzánk játszani akinek nincsen saját nyila, ebből tudunk neki kölcsön adni, nem azt kell odaadni, ami nekünk a legjobban bevált. ( sérülhet a tolla, eltörhet a szára egy kezdő játékos kezében. )

-Vastagabbak, ezért egy kis területre kevesebbet lehet dobni velük, de egy kezdőt nem fenyeget még az a  veszély, hogy szórni fogja a száznyolcvanakat, inkább a jó technika és az állandó fogás elsajátítsa a cél. Egy vastagabb nyilat könnyebb jól elengedni, nyitni róla egy kezdőnek. Hátránya, hogy a réz anyaga miatt - könnyűfém - kopni fog, eszít a súlyából, recézéséből. Aki komolyabban gondolja a dartsozást, általában pár hónapig dobál ezzel a kategóriával.

Az acéltestű darts nyilakból nem sok van a piacon, mert ugyan tartósabbak a réznél, de a vastagságuk hasonló, az áruk pedig kicsivel van csak a 70%-os volfrámos nyilak ára alatt.

A haladó vagy versenyen indulni szándékozó dartsosoknak a volfrámos nyilakat érdemes használniuk. Kis mértékben kopnak, vékonyabbak ezért a bull-ba vagy a triplákba jobban elférnek egymás mellett, könnyebb egymáshoz közel dobni őket és jobban is szállnak. A volfrám tartalmuk 70-98% között változik, minél nagyobb a volfrám tartalma egy nyílnak, annál tartósabb, kisebb térfogatú és drágább. A 100%-ban volfrámból készült nyíl jobban törne, mint az ötvözete, ezért nem gyártanak ilyet, a leggyakoribb a 80 és a 90%-os volfrám tartalom a nyilaknál. A nyilak volfrámtartalmát minden gyártó a csomagoláson feltünteti.

A súlynál is három különböző kategóriát említenék meg.
A kis otthoni elektromos gépekre a gyártók ajánlása szerint 16 grammos vagy annál kisebb súlyú nyilakkal szabad csak dobálni.
A kocsmai álló, érmés dartsgépekre a 18 grammos dartsnyíl a legjobb választás. A steel táblákra pedig általában 20 és 26 gramm közötti nyilakkal szoktak játszani, akik nem játszanak elektromos táblára. Aki mindkét típusú gépre dobál az általában szerencsés, ha hasonló fogású és súlyú készletet használ. Vannak akik szeretnék a soft készletüket használni sisal kender táblára is, ők cserélhető fémhegyet használnak, de ettől is nehezebb lesz a nyíl és megváltozik a súlyelosztása is, nem jó megoldás ha mindkét táblára sűrűbben dobál valaki.

A nyíl súlya nem függ a játékos magasságától, súlyától és a tenyerének a méretétől. Sokkal inkább attól, hogy ki milyen stílusban dob és fogja a nyilat. Ívesen vagy inkább gyorsan dob, hány ujjal fogja a nyilat, mennyire dob csuklóból, stb. Mindenez egyéni, ezért érdemes több féle fogású és súlyú nyilat is kipróbálni! De nem érdemes egyszerre több dolgot is változtatni, vagy csak a súlyt, vagy a fogást változtassuk, hogy kiderüljön jobb vagy rosszabb érzés-e fogni és dobni a kiválasztott nyíllal.

A gyártók különféle stílusú, kialakítású, színű és mintájú nyíl szetteket kínálnak. Találd meg azt, amely a legjobban illik hozzád! A széles kínálatban kedvedre válogathatsz.

Fontos megemlíteni, hogy attól, hogy egy dobónyíl drágább, mint a másik, még nem azt jelenti, hogy neked jobban fog menni vele a játék! A kezdő játékosok hajlamosak beleesni ebbe a csapdába. Minden attól függ, hogy pontosan mit is szeretne az ember. Előfordulhat, hogy egy viszonylag olcsó 16 grammos réz tesű nyilakat tartalmazó készletet jóval kényelmesebbnek érzel, mint a jóval drágább volfrámost. ( Lehet túl nehéz neked, vagy nem jó helyen van a súlypontja vagy a recézése.)

Az ár olyan tényezőktől függ, mint az anyag, a tervezés, a festés vagy az, hogy valamelyik híres versenyző által aláírt-e a nyíl.
Természetesen a tálalás sem mindegy. Előfordulhat, hogy ugyanahhoz a szetthez, melyet egy magazinban díszdobozban csillagászati összegekért kínálnak, hozzánk betérve jóval olcsóbban hozzájutsz.