Webes ügyfélszolgálat: +36-20/982-9168

A szárak mérete, anyaga és a nyíl repülésére vonatkozó hatásai

2015-10-21 00:00:00


Kezdjük talán a szárak anyagával. A dartsban a dobónyíl szárának anyaga és súlya befolyásolják a nyíl repülését. Minél hosszabb a szár annál nehezebb, minél nehezebb, annál jobban hátra viszi a súlyt. Ez akkor lehet jó, ha a játékos súlypont mögött fogja a nyilat és hátrébb szeretnénk vinni azt.

 

A legegyszerűbb, leggyakrabban használt szárak műanyagból vannak, ezek nagyon könnyűek, nem viszik nagyon hátra a nyíl súlypontját, ha leesnek nem ferdülnek el, és nem lazulnak ki olyan könnyen, nem kell gumigyűrűzni őket és nagyon olcsók is. Ellenben könnyen eltörhetnek, akár a menetnél, ami beletörhet a testbe, vagy fent a felső négybe vágott résznél, ahol a tollat tesszük bele. ( mérettől függően 0,6-1,1 gramm közötti súlyúak)

A karbon szárak szintén nagyon könnyűek, a súlyuk kb. megegyezik a műanyag szárakéval, repülési tulajdonságaik is hasonlóak. Ellenben sokkal kevésbé törnek, szintén nem hajlanak el, viszont a menetük elég sérülékeny, gumigyűrűzni kell, és drágák.

A fém szárak közül a legelterjedtebb az alumínium szár, ami a műanyag szár után a legolcsóbb, viszont elég nehéz. ( 1-2,5 gramm közöttiek általában méret és gyártó függvényében) Ha a nyilat úgy fogjuk, hogy a hátulját kell nehezíteni, akkor lehet jó megoldás vagy ha gyakran leesik a nyíl a földre, betonra, köre, hiszen nem törik olyan könnyen, mint a műanyag. Ellenben elferdül leeséskor és gumigyűrűzni is kell, mert különben a  két fém találkozása miatt gyorsan kilazul a menetnél.

A negyedik típus a fémen belül a Titanium. Ez a fajta szár kicsit nehezebb az alumíniumnál is, ( 1,6-3 gramm) ellenben sokkal erősebb is, nem hajlik, nem törik. Gumigyűrűzni kell és a tollakat is könnyebben elvágja, ha sokszor dobja a nyilakat pont egymásra a játékos. Ez a fajta szár nehezíti a legjobban a darts nyilak hátulját. Több olyan fajta darts szett is van, amit kifejezetten ennek a darts szárnak a használatára terveztek. Pl. Target Phil Taylor 9five, Target Phil Taylor 9five G2, Elysian.

 

A szár hossza szorosan összefügg a nyíl testének a hosszával, egyben a teljes nyíl hosszát érdemes vizsgálni. Minél hosszabb a test, annál inkább javasolt a rövidebb szárak használata és fordítva. Minél rövidebb a test, annál jobb lehet egy hosszabb szár használata. A nehezebb nyilak nem olyan érzékenyen reagálnak a nagyobb súlyú szárak használatára, mint a könnyűek, ahol kisebb eltérés is nagyobb változást okoz. Érdemes erre figyelni!

A szár hossza egy bonyolultabb kérdés, hiszen a gyártók között sincsen egyetértés és kőbe vésett szabványok. A Winmau, Unicorn, Traget, és a One80 által forgalmazott szárakra igazak az alábbiak, de léteznek gyártók akik akár teljesen eltérő, egyedi mérettel vagy eltérő válsztékkel dolgoznak. 

Az Angol gyártók elnevezése szerinti hosszú szár, ( long) aminek a hossza 66 mm, a legtöbb gyártó kínálatában nem kapható, de nincs is rá igazán igény, a legtöbb normál vagy hosszabb testhez ez a szár hosszú lenne.

A leginkább használt szárméretek az angolok által mediumnak nevezett, (itthon hosszú a megnevezése) gyártónként eltérő lehet a mérete, de általában 46-48 mm-es. Ez a szár ami amivel a darts szett leginkább alkalmas lesz a lassabb íves dobásra, egy széles toll használatával kombinálva.

Ettől a legtöbb gyártónál létezik rövidebb szár, ami közepes, midi, vagy intermediate néven is fut. Ennek a mérete 41 mm, ezt érdemes kipróbálni ha a darts nyílon gyorsítani szeretnénk kicsit, nem jól repül, kicsit billeg, stb.

Ennél is gyorsabb a rövidnek, vagy shortnak hívott szár, aminek a mérete 35-37 mm. Ezt a nagyon gyorsan dobó játékosok vagy azok használják akik nagyon hosszú darts testtel dobnak.

Ezeken kívüli eltérő méretek is vannak még, például a Target 2 új mérete, a közepes és a hosszú

közti size4-es.( 44,5 mm)

Illetve a  rövid illetve a közepes szár közti méret, a size2 (37,5 mm) amiknek a gyártónál sincsen hivatalos megnevezése. (még?)

 

Van még az extra short szár, (27-28 mm) és a micro, (15mm) amihez szintén terveztek egy konkrét darts szettet, Unicorn Gripper CG néven.

Összefoglalva elmondhatjuk, hogy teljes egészében a dobási stílusodtól függ, hogy milyen anyagból készült szárat válassz. Ha a tollak anyagát, méretét, súlyát nem is veszed hozzá, akkor is a lehetőségek nagyon széles tárháza áll rendelkezésedre!

Jó tanácsok, általános tudnivalók:

A szárakat, amik nincsenek egybe öntve a tollakkal, mint a legegyszerűbb kocsmai verzió, mindig 3 db-os csomagban lehet venni, nem darabra.

Egyszerre csak egy dolgot változtass, vagy a szár anyagát, vagy a hosszát!

A szár fogyóeszköz, a műanyag különösen! Ha valamelyik szár beválik, érdemes többet venni belőle.

Ha a szár menete beletöri a darts testbe, egy megmelegített tűvel, egy tapétavágó pengével vagy egy kifejezetten erre a célra szolgáló segédeszközzel lehet kiszedni a beletört darabot.


Tekintsd meg ezt a terméket!

Viszonylag sűrűn előforduló dolog, ha nyíl leesik, főleg ha kőre.

Fedezd fel és élvezd ezt a csodás sportot!