Darts: milyen tollat válasszak?

2015-10-08 00:00:00


Korábban már beszéltünk arról, hogy mennyire fontos az, hogy a dartshoz a megfelelő nyilat válaszd. Egyáltalán nem mindegy, hogy milyen hosszúságú és milyen súlyú dobónyíllal játszol. Elérkeztünk a harmadik olyan tényezőhöz, mely befolyásolja a darts dobásod minőségét. Ez nem más, mint a darts toll.

 A darts kialakulásakor az íjászatban használatos pulykatollak használták a dartsosok is,
ami sokáig így is maradt. Az 1937-ben gyártott és több, mint 250.000 példányban eladott Unicorn Silver comet nyílnak, már préselt farostlemezből készült a tolla. (mint egy vastagabb kartonpapír) A mai modern tollak anyaga, elsősorban műanyag vagy textil szokott lenni.
 
Rengeteg féle toll létezik, ha az anyagát és a méretét nézzük csak, ami legjobban befolyásolja a dobást. Ahogy az az előző két tényező esetében (a nyíl súlya és a nyíl hosszúsága), a toll kiválasztása szintén a játékos stílusától és dobási technikájától függ.

Régebben 3 alaptípus közül lehetett leginkább választani, a keskeny (slim), a csepp alakú, (xtra) és a normál, lassú toll. (standard) Ma ott tartanak a gyártók, hogy csak az Unicorn kínálatában 10 különböző méretű szerepel! Így már egészen kis egységenként lehet változtatni a nyíl repülési tulajdonságait, amit sok esetben a kezdő játékosok még nem is érzenek. A legnagyobb és a legkisebb felületű toll között a különbség viszont még mindig jelentős, mindenki számára azonnal érzékelhető. (A legnagyobb felülete 44,741 négyzetcentiméter, a legkisebbé pedig alig több, mint a fele 25,265 négyzetcentiméter.

Az anyaguk vastagsága között is ilyen nagy eltérés figyelhető meg, a legvékonyabb, rugalmas tollak 75 mikron vastagságúak, az extra vastag műanyagok, 150 mikronosak, a textil tollak pedig akár 175 mikron vastagak is lehetnek, márkától függően! Ebből következően a tollak súlya is arányos az anyaguk vastagságával, 0,42 gramm és 0,75 gramm között változik az Unicornnál. A vastagabb tollakkal vigyázni kell, nem biztos, hogy egy keskenyebb vágatú alumínium vagy egyes tollak különleges aerodinamikai kialakításuknak köszönhetően gyorsabb repülést eredményeznek. Ezek általában keskenyebbek és kisebb felületűek. Kisebb felületük miatt általában a könnyebb nyilakhoz használják őket, elsősorban a softhoz. Ennek a neve a slim, vagy keskeny tollnak is hívjuk. A szélesebb (standard) tollakat a nehezebb nyilakhoz, vagy az ívesebb nyilakhoz használják elsősorban.

Idővel mindenki megtalálja a saját játékstílusát, kialakul egy sajátos dobási technika. Az a fontos, hogy a darts nyíl ehhez a sajátos technikához tökéletesen passzoljon és alkalmazkodjon. Ehhez viszont általában sok különböző anyagú, vastagságú, nagyságú tollat érdemes kipróbálni. Hiszen a legjobban a toll és a szár változtatásával (Egyszerre csak az egyiket szabad változtatni!) lehet egyedivé, a dobásstílusunkhoz legjobban megfelelővé tenni a nyilat. Szerencsére a tollak, amik 3 db.os szettben kaphatók mindig, az egyik legolcsóbb dart kiegészítők, az áruk 2-300 ft/ csomagnál kezdődik. Érdemes tehát kipróbálni a főbb típusokat.

Szeretnéd megtudni, számodra milyen az ideális toll? Gyere el üzletünkbe, ahol mindent megteszünk majd annak érdekében, hogy megtaláld a Te stílusodhoz illő dobónyilat. Nálunk ki is próbálhatsz mindent, amit csak szeretnél.

Esetleg versenyző vagy és pontosan tudod, mire van szükséged? Látogass el hozzánk itt biztosan megtalálod azt, amit keresel! Ráadásul a saját névre szóló versenyengedélyedre 10% kedvezményt is adunk, ha nem akciós terméket választasz.