Ügyfélszolgálat: +36-20/982-9168

Hogyan fogja a markolatot?

2016-01-25 15:47:15


Az előző bejegyzésben már volt szó a csocsó alapjairól, így például hogy hogyan szerválj, hogyan állj játék közben vagy éppen hogyan lehetsz jobb csapatjátékos.

Ebben az írásban arról lesz szó, hogy milyen technikákat alkalmazhatsz a markolat fogására. Lehet, furcsán hangzik, hogy ennek egy egész bejegyzést szentelünk, de tapasztalatból tudjuk, hogy magasabb szinten egyáltalán nem mindegy, ki hogyan fogja a markolatot.

A kezdők számára ajánlott, hogy jól tanulják meg a csuklóból lövés technikáját, hiszen ez alapozza meg későbbi játékukat.

A továbbiakban három fogástípust ismertetünk és azt is, hogy melyiket mikor érdemes alkalmazni.

Marokra fogás

Amikor csuklóból lősz, a marokra fogás egy kényelmes pozíció lehet. És hogy hogyan néz ki? Helyezd el a markolaton a tenyeredet úgy, hogy hüvelykujjad és a többi ujjad a fogó ellentétes oldalaira kerüljenek! Találd meg az egyensúlyt: nem szabad sem túl szorosan, sem túl lazán fogni a markolatot!

Ujjas fogás

Az ujjas fogás vagy másik nevén golf fogás a marokra fogáshoz hasonlóan szintén a csuklóból lövésekkor használatos. Míg a marokra fogás a kezdők számára természetesen jön, ez a fogástípus már összetettebb.

Az ujjas fogáshoz helyezd el a markolaton ujjaid hajlatát, valamint hüvelykujjadat is! Ebben a fogásban a hüvelyk- és a mutatóujjad játsszák a főszerepet. Ezekkel szorítsd a markolatot, a többi ujjaddal pedig foghatod azt lazábban. Ami nagyon fontos: az ujjas fogás során tenyered ne érjen a markolathoz!

Tenyeres fogás

A falas lövéseknél, a tolásnál és a húzós bepassznál a tenyeres fogás az ideális. Ez a három fogástípus közül kakukktojás, ha a lövéseket vesszük figyelembe. Az előző két típusnál a csukló fordításával lövünk, míg itt a markolatot kell megcsúsztatni tenyerünkben.

A tenyeres fogás pedig így néz ki: fogd marokra a markolatot a hüvelykujjadat felemelve! Görgesd a markolatot úgy, hogy a tenyered lejjebb kerüljön, ekkor bábud lendületet vesz a lövéshez. A markolatot visszafelé görgetve csapatod már gólt is szerzett.