Kit nevezünk kezdő Dartsjátékosnak és ki az aki már amatőr?? :-)

2017-02-16 00:00:00


Hoppá.. Bizony. Furcsa ellentmondás ugye?

Nos, akkor én ezt most jól kifejtem Nektek. Magyarországon nincsenek profi játékosok. Nem szeretnék belemenni ennek boncolgatásába. Legyen elég annyi, hogy azok a paraméterek, amelyek egy full profi játékos menet és versenyrendjére jellemzőek, olyat én még itthon nem láttam és nyilván ez nem feltétlenül a hazai játékosok hibáján avagy hozzáértésén múlik elsősorban.

Viszont a kezdő és amatőr státusz között már vannak jelentős különbségek.

A kezdő játékos még próbálgatja a szárnyait. Tetszik neki a sport, mert mondjuk látta a tévében és már odáig is vetemedik :-), hogy vesz egy alapszettet és elkezd játszani.

Haverokkal, netán otthon egyedül. Mindenféle szakmai segítség nélkül. Aztán megérzi a Darts ízét és szeretne jobban, pontosabban dobni. De egy bizonyos szint fölé a büdös életbe nem kerül. 

Ekkor rosszabb esetben sutba vágja a nyilait és más szórakozás után néz...

Jobb esetben viszont elindul az igazi, nekem kedves amatőr státusz felé vezető rögös úton.

Hiszen elkezd érdeklődni a dobástechnikák, illetve a helyes mentális hozzáállást segítő praktikák iránt.

Vesz egy normális szett nyilat, mert az tagadhatatlan, hogy bumszli alapnyilakkal nem lehet folyamatosan viszonylag magas szinten dobni. Miért? Egyszerű. A vastagtestű, nem tungsten nyilak nem férnek el egymás mellett. Ennyi. Nem több. Nyilván meg kell találni a számunkra megfelelő súlyú, formájú és recézetű nyilat. De ez idő. Csak ne legyen bumszli, könyörgöm.

No. Elkezd gyakorolni. Először otthon és először keveset. de amikor rájön, hogy a Darts maga a kőkemény gyakorlás. Akkor egyre többet. Elkezd megtanulni számolni. Szerez magának egy kiszállókártyát és tanulmányozza. Amikor nézi a nagyokat a tévében, akkor már azt is figyeli, hogy milyen szisztémákat követnek mondjuk a kiszállózás során. Megtanul piszkosul odafigyelni a dobásaira.

Aztán pedig egyszer csak, szinte észrevétlenül elérkezik az az idő, amikor ezt szeretné másnak is megmutatni. Már nem csak a haveroknak a garázsban, hanem mondjuk egy versenyen.

És itt van az a pont, amikor valaki igazán elindul a helyes irányban. Nekidurálja magát. legyőzi a kételyeit és elindul élete első amatőr versenyén. Sutba vágja a félelmeit és megmérettetik. Győz maga felett.

Nem biztos hogy az első derbi, eredmény szempontjából sikeres lesz. De igazi, bátor harcosként megpróbálja. 

Én, amikor látom, hogy srácok, olykor lányok bátortalanul, nagyokat pislogva és reszketve az izgalomtól, nulla önbizalommal, de beneveznek először egy amatőr versenyre. Nagyon büszke vagyok Rájuk.

Mert ott ugorják át azt a maguk számára épített kerítést, ami elengedhetetlen a fejlődéshez.

Ott a pont.

Szóval én itt látom az oltári nagy különbséget kezdő és amatőr között.

Javaslom, ha valaki az utóbbi közé tartozik avagy tartozna. Akkor mindenképpen induljon el minél több versenyen. Lehetőség szerint menjen el egy klubba tagnak és járjon edzésekre.

És kitartóan gyakoroljon, mert annál gyönyörűbb érzés a földön nincs, mint amikor átlépünk a korlátainkon és igenis megdobjuk azt a kiszállót akkor és ott...

Amikor a legfontosabb megdobni.

Mindegy, hogy ez otthon történik, vagy a haverokkal a garázsban.

Netán egy versenyen.

 

Game On!!!

A Darts Hercege