Ügyfélszolgálat: +36-20/982-9168

Milyen különbségek lehetnek a steel dart táblák között?

2017-10-16 00:00:00


Sokszor és sokmindenkiben felmerülő kérdés ez.  Joggal.

A felületes szemlélődő egy többszínű, kerek dobófelületet lát maga előtt, ha a tekintetét egy táblára veti. Ráadásul megmagyarázhatatlan összefüggésben, körben elhelyezett számokkal, amely számok szektorokat alkotnak.

Nos, a lényeg mindig a részletekben rejlik.    

Az egyik legjelentősebb  eltérés táblák között a szektorokat elválasztó drót kialakításában jelentkezik.

 

Az alap, belépő szintű táblák drótozata gömbölyű, kissé szélesebb. 

A tripla és dupla szektoroknál kapcsokkal, lefogatásokkal rögzítik a tábla felületéhez, valamint a tábla középpontjánál, a BULL-nál is jelentős felületet „veszíthetünk”.

Tény, hogy nagyon tartós ez a kialakítás, de a drótról lepattanó nyilak száma is több lesz, ezáltal a nyilunk és az alkatrészeik is gyorsabban használódnak el.

A következő szint a tábláknál az élezett, ék alakú kialakítás.

 

Ennek a kialakításnak az az előnye az előzőhöz képest, hogy az ék alakú, élezett kialakítású drót segít abban, hogy a nyilat bevezesse a táblába, kevesebb legyen a ki/lepattanó dartok száma.

 

A legegyszerűbb megoldás, hogy  minimálisra csökkentsük annak az esélyét, hogy lepattanjanak a nyilak a tábla drótjáról, ha nem a drótra célzunk J Természetesen ha a triplákra dobunk, ami körül

a szektor méretéhez képest sok a drót,  a lefogatás nélküli „pengés” kialakítás lesz a legjobb barátunk.

 

Ezeknél a tábláknál nagyon keskeny, élezett drót választja el a szektorokat egymástól, ami bele van préselve a tábla anyagába. Ezáltal nincs szükség lefogatásra és a kipattanó nyilak száma is a minimálisra csökken.

Leginkább ilyen kalakítású táblákat látunk a TV közvetítések alkalmával, de minden igényesebb darts klubban is ilyeneken versenyeznek.

Ezek, mármint a verseny táblák nem feltétlenül tartósabbak, mert itt nem ez az elsődleges cél.           A legtartósabb táblák alapanyaga szizál kender, bár a különféle márkák között lehet és van is eltérés a minőséget, tartósságot tekintve.

Egy tábla élettartama több tényező függvénye. Például, hogy mennyit dobunk rá… De a viccet félretéve, ha azt szeretnénk, hogy a lehető legtovább bírja a kiképzést leginkább a következő dolgokra kell nagy figyelmet szentelni:

 

rendszeresen forgassuk a táblát

nedvességtől óvni kell

sugárzó hőhatásnak ne legyen kitéve – legyen távol kályhától, kandallótól, fűtőtesttől és olyan világítástól, ami magas hőt termel

 ha kampós vagy sérült a hegy, azt csiszoljuk le simára, hogy ne húzza ki a szálakat a táblából

a túl tompa hegyet hegyesre kell csiszolni

egyenesen, egyesével kell kihúzni a táblából a nyilakat, hogy kevésbé roncsolja az anyagát

 

Ezek betartásával kihozható a maximum minden táblából.

 

Jó játékot!