Ügyfélszolgálat: +36-20/982-9168

Phil Taylor, minden idők legeredményesebb darts játékosa

2016-02-26 12:24:17


Philip Douglas „Phil” Taylor ez év augusztusában tölti be 56. életévét és széles körű tapasztalataival a háttérben nem túlzás kijelenteni, hogy minden idők legjobb darts játékosáról beszélünk. Nem véletlenül, hogy beceneve a „The Power”, azaz „Az Erő” lett, még hivatalos honlapjának címe is a philthepower.com.

De hogyan kezdődött a manapság legendának számító Phil Taylor karrierje? Meglehetősen meseszerű a történet…

Taylor szegény családból származik és az angliai Stoke-ban nőtt fel. A család nem kielégítő anyagi körülményei miatt már 16 évesen dolgoznia kellett, feláldozva tanulmányait. Minden napra talált valami tennivalót: egy fémlemezgyárban kapott állást, amikor a munkaideje lejárt, autókat szerelt, hétvégente pedig sört csapolt, később pedig hetente 52 fontot keresett kerámia vécépapírtartók készítésével.

Itt jött a képbe a darts, méghozzá Enric Bristow miatt, aki a nyolcvanas évek egyik kiemelkedő darts játékosa volt és egy pubot üzemeltetett. Taylor gyakran nézte, elemezte Bristow játékát és szép lassan megszerette a sportot. Az igazi fejlődés azonban csak akkor indult be, amikor felesége Philt egy táblával lepte meg. Két év múlva Taylor már a megye legjobbjai közé tartozott. Ekkor Bristow úgy döntött, támogatja hű törzsvendégét tízezer fonttal. Taylor ekkor hagyta ott munkáját és innentől kezdve csak a dartsnak élt.

1988. fontos év Phil Taylor karrierjében, ugyanis ekkor szerezte meg élete első trófeáját, hiszen megnyerte a Canadian Opent. A döntőben ráadásul éppen Bristow volt az ellenfele, aki annak idején fantáziát látott benne és segített beindítani karrierjét. Taylor 6-1-re nyert a döntőben, sőt, ugyanebben az évben még 8 darts verseny tabellájának élén végzett.

Természetesen semmi nem tart örökké, Phil Taylor karrierjében is voltak és vannak hullámvölgyek. A klasszis házassága ráment karrierjére és alvászavarral is küzdött: „A darts elsősorban a fejben dől el, és ha az ember nincs rendben mentálisan, akkor nem tud nyerni” - nyilatkozta, miután 2006-ban Raymond van Barneveld ellen 7-6-ra kikapott minden idők legizgalmasabb darts döntőjében.