Ügyfélszolgálat: +36-20/982-9168

Pókertörténelem

2016-01-06 12:14:43


Talán nem túlzás a pókert a világ legnépszerűbb kártyajátékának nevezni. Talán Te is nagy rajongó vagy és szívesen játszod. De tudod, honnan ered és hogy hogyan alakult ki? Ezt a bejegyzést a póker történelmének szenteljük.

Érdekesség, hogy a történészek között egyelőre nem született megállapodás a póker keletkezését illetően. Számos teória létezik, a továbbiakban pedig ezeket osztjuk meg blogunk olvasóival.

Néhány ősi kínai dokumentum arról árulkodik, hogy Mu-Tsung császár feleségével Kr.e. 950 körül olyan kártyajátékot játszott, melyekben a számok is fontos szerephez jutottak.

A perzsák egy ú.n. „as nas”, 5 fővel gyakorolható játékkal szórakoztatták magukat. Erről manapság nem tudunk sokat, annyit viszont igen, hogy a blöff a játék fontos részét képezte. Később Egyiptomban és Indiában is találtak a pókerhez hasonló játékokról feljegyzéseket.

A „póker” elnevezés szintén vita tárgyát képezi. A XVII. század közepén a franciák és a németek is a mai pókerhez hasonló játékot játszottak. A franciák ezt „poque”, míg a németek „pochen” névvel illették.

A XIX. század közepén a kártyajáték New Orleansba is eljutott. Ugyanebben az időben kezdett elterjedni a játék rossz híre is. Egyesek azt állítják, hogy a „póker” elnevezés a zsebtolvajok szlengjéből ered, így ez is ad egy képet azokról, akik abban az időben játszották a kártyajátékot.

Kezdetben 20 lappal, később 32-vel, végül pedig már 52 lapos paklival játszottak és a póker nagyon hamar terjedt és hatalmas népszerűségnek örvendett.

A póker történelmében az 1969-es év meghatározó. Ekkor Benny Binnion, egy kaszinó tulajdonosa úgy döntött, hogy pókerversenyt rendez és 12 játékost hívott meg a bajnokságra. Ezután a póker népszerűsége egyre csak nőtt és népszerűsége mindmáig töretlen.

Mivel a póker történelme szerteágazó, különböző területeken másképp játszották, nem meglepő, hogy manapság is számos fajtáját ismerjük. Ezek között említhetjük a Texas Hold’Em, a 7 card Stud, a Razz, a Badugi, az Omaha és a Kínai póker játékokat.