Ügyfélszolgálat: +36-20/982-9168

Saját biliárddákó?

2018-04-11 00:00:00


Gondoltál már arra, hogy saját biliárddákód legyen?


Űzd teljesen kezdőként, lelkes haladóként vagy igazi profiként a biliárdot, biztos megfordult már a Te fejedben is, hogy milyen jó lenne, ha saját dákóval játszhatnál. Olyannal, aminek ismered a súlyát, a fogását, a jó és rossz tulajdonságait, szóval, ami csak a tied. Bár az olyan egyszerű szórakozóhelyeken/pubokban, ahol biliárdozni is lehet, mindig akad a játékhoz dákó is, ha már egy profibb helyre tévednél, ahol mesteribben űzik a játékot, nagy előnnyel indulsz, ha saját dákóval állsz az asztal mellé, olyannal, aminek nemcsak a jó tulajdonságait, de a tökéletlenségeit is ismered, ezeket pedig ügyesen az előnyödre is tudod – alkalom adtán – fordítani. Első ránézésre talán nehezebb megkülönböztetni egy 20 ezer forintos dákót a 100 ezrestől, de az biztos, hogy ha saját dákóval szállsz be a játékba, az önbizalmat is ad, mi több, látszani fog rajtad, hogy komolyan veszed a játékot (és ezáltal a játékos társadat is) valamint nem félsz a játékra áldozni sem, azért, hogy jobb legyél benne.

Már évszázadokkal ezelőtt is úri játéknak számított a biliárd, később sportnak, ma pedig már a szórakozáson és a versenyzésen túl igazi logikai-ügyességi játéknak, amiben egyszerűen már attól is jobb lehetsz, ha van egy, a kezedbe tökéletesen illeszkedő, preferenciáidnak megfelelő dákód.

Nem mindegy milyet választasz.

Ha biliárd dákot szeretnél vásárolni, készülj fel arra, hogy nagy a választék, így jó, ha tudod, mire van szükséged (vagy legalábbis vannak elképzeléseid róla). Az első és legfontosabb dolog, hogy tisztázd magadban, milyen típusú játékra használnád: pool-biliárdra, snookerre vagy karabol-biliárdra. Mivel ezekben a játékokban eltérő méretűek a golyók és az asztalok méretei sem egyformák, sőt, még a játékmenetük is más, ezért nagyon nem mindegy, hogy milyen dákóval a kezedben vágsz bele. Dákók tekintetében előnyös, ha az eszköz hossza, faanyaga és vastagsága is az adott játéknak megfelelő, míg a dákó súlya a játékosnak kell, hogy tökéletesen megfeleljen.

Azoknak, akik hobbi szinten űzik, ajánlott az egyrészes típusok között keresgélni, míg azok számára, akik gyermeküknek keresnek biliárddákót, azt tanácsoljuk, hogy nézzenek szét a 120-125 centis kínálatunk között. Ezek a rövidebb dákók akkor is előnyösek, ha az asztal olyan helyen van, ami nem tökéletesen megközelíthető, esetleg egy belógó bútor vagy oszlop nehezíti a lökéseket, így ezek praktikum szempontjából is jóval hasznosabbak hosszabb társaiknál.
Az összecsukható (kétrészes) dákók nagy előnye, hogy kis helyen elférnek, ezért könnyedén magunkkal tudjuk vinni bárhová, de ezek között érdemes szétnézniük azoknak is, akik profibb darabokat keresnek, amik komolyabb szintű játékhoz is jól használhatóak.  Ezek általában minőségibb anyagokból készülnek, finomabb kidolgozással, így az áruk is magasabb.
Egy dákótípusnál sem mindegy a tárolás, így olyat válasszunk, aminek biztosítani tudjuk a megfelelő tárolási körülményeket: például a nem szétszerelhető, egyrészes dákókat ajánlott függőlegesen, a megfelelő állványba állítva tárolni, mert ellenkező esetben, rövid időn belül elgörbülhetnek, de a hőingadozás, a páratartalom is éppúgy rongálhatja a dákó minőségét, ha nem vagyunk kellően elővigyázatosak.
Termékpalettánkban a snooker és pool dákók széles választéka megtalálható, különféle színekből, változó markolatokból (nyélbandázzsal) és anyagokból, egy- és többrészes variánsokból válogathatnak a hobbi vagy profi biliárdosok. Ugyanakkor találni nálunk úgynevezett break-dákókat is, amelyek kifejezetten egyfajta lökésre, vagyis a kezdő lökésre használhatóak igazán jól. Ezzel kímélhetjük a magasabb minőségű és drágább játszó dákónkat a kezdő lökés extrém megterhelésétől, jellemzője pedig, hogy általában
keményebb bőrrel vagy bakelittel vannak felszerelve, hogy minél erősebb kezdést lehessen velük végrehajtani.