Steel darts, soft darts és a nyilak súlya

2015-09-02 13:00:44


Tudtad, hogy a darts egy angol eredetű játék, melyet az unatkozó katonák saját szórakoztatásukra fejlesztettek ki? De hogy is néz ki ez a sport manapság?

Talán Te is hallottál arról, hogy a dartsnak két szakágát különböztetjük meg: beszélhetünk steel dartsról és soft dartsról. De mit is jelent ez pontosan, és milyen a különbségeket fedezhetünk fel a két ág között?

Steel dartsnak nevezzük a hagyományos darts játékot, mely során a játékos szizálkenderből készített táblára céloz. A steel angol nyelven acélt jelent, mely a dobónyilak hegyének anyagát adja. A steel darts során a versenyző egészen pontosan 237 cm-re áll a táblától, a bullt, azaz a tábla közepét pedig 173 cm-es magasságba igazítják.

A soft darts során a játékosok úgynevezett softgépre dobnak, mely egy elektronikus, műanyag táblát jelent. A dobónyilak a táblához hasonlóan műanyagból készülnek, tehát a steel darts nyilaihoz képest jóval lágyabbak. Innen a soft darts név. Ennek az ágnak az előnye, hogy az elektronikus kijelző minden egyes dobás után az aktuális eredményt mutatja, így egyszerűbben nyomon követhető a játék alakulása.

Mit kell tudnod a nyilak súlyáról?

A steel dartshoz használt nyilak a szabály szerint akár az 50 grammos súlyt is elérhetik, ugyanakkor több mint 30 grammos nyilakkal ritkán találkozik az ember. A steel darts játékosok nagy része 20-25 grammos nyilakkal dobnak célba.

A soft dartshoz használható nyilak súlyát az adott verseny szervezői határozzák meg. A különböző soft darts megmérettetéseken jelenleg a legelfogadottabb súly a 18 gramm, amitől csupán +10%-os eltérés megengedett.
Leggyakrabban a céltábla tulajdonságaitól függ, hogy a nyilak milyen súlyúak lehetnek. Az otthoni dartsgépekhez ennél könnyebb nyilak használatosak, jellemzően ezek maximum 16grammosak, de lehet, hogy még ezeknél is könnyebbek az ajánlottak, ha a gyártó a leírásban azt tünteti fel.

Ha soft darts játékos vagy, akkor ajánljuk, hogy 14-18 gramm közötti nyilakat használj. Ha steel dartsozol és azon gondolkodnál, milyen súlyú nyilakat válassz, fogadd meg tanácsunkat: a legjobb, ha kezdésként 21-22 grammos nyilakkal dobsz célba!

Látogass el hozzánk, ha bármi kérdésed lenne, készséggel állunk rendelkezésedre!